Розово – за момчета, синьо – за момичета?

Може би не знаете, особено, ако не сте се интересували от темата, но разделянето на детските дрехи по цветове според пола на детето съществува едва от преди няколко десетилетия. Т.е., съвсем от скоро. В миналото всички деца до 6-годишна възраст са били обличани в бели рокли (да, момчетата – също), за да се обличат и преповиват по-удобно и да е по-лесно избелването на дрешките. Практично, нали?

Имало е период, в който момчетата са обличани в червено – като по-силен, войнствен цвят, който е подхождал на мъжкия пол.

Момиченцата пък – в синьо, тъй като това е цветът на Дева Мария, на нежното и божественото.

Това разделение обаче не просъществувало дълго и децата отново били обличане във всички възможни цветове. Между другото, вече са се появили панталонките за момченцата, красивите цветни рокли за момиченцата, от които има голямо разнообразие в каталога за детски дрехи на едро от борса Елена.

Докато през 1940 г. маркетингът не се намесва в детския живот – за да им е по-лесно да правят бебешки и детски дрехи и играчки и да ги продават, модните дизайнери и производители решават да обявят

розовото – за цвета на момичетата и

синьото – за цвета на момчетата.

 

Ако вие обаче не искате да робувате на традиции, а искате детето ви да се различи от останалите, предлагаме ви да направите „цветова размяна“. Ето ги предложенията на онлайн магазин за бебешки дрехи и детски дрехи Kinderland!

 

Бебешки дрехи за момичета в синьо

 

Бебешки дрехи за момчета в розово и червено

 

Детски дрехи за момичета в синьо

 

Детски дрехи за момчета в розово и червено

 

One comment to Розово – за момчета, синьо – за момичета?

  • Развитието на детската мода  каза:

    […] Знаете ли, че детската мода е сравнително младо направление в бранша? Развива се едва преди около 200 години. До тогава децата са носели умалени варианти на дрехите на своите родители. Представяте ли си тежестта на един корсет и роклите с огромни кринолини за детското тяло? (Розово – за момчета, синьо – за момичета) […]

Оставете коментар!