Развитието на детската мода

Знаете ли, че детската мода е сравнително младо направление в бранша? Развива се едва преди около 200 години. До тогава децата са носели умалени варианти на дрехите на своите родители. Представяте ли си тежестта на един корсет и роклите с огромни кринолини за детското тяло? (Розово – за момчета, синьо – за момичета)

Това са понасяли нежните същества, докато Жан-Жак Русо не отправя своя призив „Назад към природата!“.

 

Идеята за промяна на детската мода

Едва тогава родителите разбират, че ограбват най-хубавите години на децата си, като ги обличат в неудобни и неподходящи за възрастта им дрехи. Въпреки че се смятало, че момиченцата трябва да наподобяват „нежна лейди“, а момченцата – „изявен лорд“, родителите започват да си дават сметка за бремето на това изискване.

И така, постепенно дългите и тежки рокли били изместени от широки, леки и ефирни роклички до коляното. Тесните униформи на момчетата били заменени от свободните сака и модерните и до днес прави панталони.

В средата на 19 век се появили и първите детски дрехи – моряшки костюмчета, които намират приложение и до днес.

 

Първият дизайнер на детски дрехи

Малко известен факт е, че първият детски дизайнер е жена. Това е Жанна Ланвен от Франция.

1

 

В нейния бутик често идвала малката ѝ дъщеря Маргарита, която впечатлявала клиентките на Ланвен с красиви и елегантни дрешки. Така майките решили да започнат и те да обличат децата си по-красиво. За тази цел помолили и дори настоявали дизайнерката да шие детски дрехи и за техните деца.

 

Детската мода се развива и до днес. Повечето световно известни дизайнери предлагат и детски модели в своите колекции. Вижте една детска колекция тук.

Децата са нежните цветя на света!

2 comments to Развитието на детската мода

Оставете коментар!