Как да предпазим детските дрехи от молци

 

Предпазване на детските дрехи

Предпазване на детските дрехи от молци

Молците нанасят непоправими щети, като лакомо унищожават вълнени и копринени детски дрешки, кожени изделия, килими, мебели и т.н. Различните видове проявяват предпочитания към определен вид материали. Има молци, които ядат брашно, дори синтетични тъкани, но най-разпространени са специализиралите се върху дрехи. Стига да проявите малко небрежност и да се отпуснете – молците ще „докарат“ гардероба ви до плачевно състояние. Затова се въоръжете с търпение и подходящи препарати и… на борба. Летящият молец в този си стадий на развитие, както и във вид на пълзящо буболече, не нанася щети. Опасни са гъсениците. Една такава гъсеница, нищо и никаква на вид, поглъща в периода на своето развитие един грам тъкан. Само си представете какви ще са пораженията от гъсениците на един само молец, който снася неколкостотин яйца.
Молци не се завъждат в детските дрехи, които се носят постоянно или периодично се изнасят на слънце. Те се ориентират към вещите, прибрани за следващия сезон. Нищо няма да ви струва да прибегнете към метода на нашите баби – силно слънце и добре са ги изтупвали. Подобно е действието и на минусовите температури през зимата. Добре почистените дрехи поставете в найлонови чували, добре ги завържете или залепете със скоч. Преди да ги поставите в найлонови пакети, обвийте кожените в хартия. Не е зле прибраните по този начин чисти и сухи вещи да се преглеждат поне веднъж в месеца и, ако се забележат личинки на молеца, да се вземат допълнителни мерки.
Летящите молци се унищожават с обичайните препарати срещу летящи насекоми, които се разпръскват в затворени помещения. Изчаква се петнадесетина минути и стаята се проветрява добре. За да се предпазят дрехите в шкафовете, скриновете и куфарите, се използват химически твърди препарати във вид на таблетки, топчета и др., като нафталин например. Добър ефект дават сушени кори от портокали или лимони, листа от лавандула, тютюн, папрат, орех, поставени в торбички от марля. Молците бягат от сложените между дрехите калъпи тоалетен сапун, употребявани флакони от парфюми, парченца камфор. Те не понасят и миризмата на печатарското мастило, затова смело поставяйте в ботушите, шапките, ръкавиците топки от вестник и често ги сменяйте. Химическото чистене също пази дрехите от молци.

Оставете коментар!