Как да запазим детските дрехи в добро състояние

aid492250-728px-clean-a-down-jacket-step-10-version-2

Почистване и пране на детски якета

Животът така е нареден, че през лятото се готвим за детските дрехи през зимата и обратно – през зимата планираме дрешките за лятото. Освен обувките и грижата за децата, родителите имат грижата да почистят, подновят и запазят за следващите сезони дрехите на децата си.  За всеки вид детски дрехи си има правила, които значително облекчават работата и гарантират добрия резултат.
Палтенцата, шубите и якетата са сред най-използваните връхни дрехи. Лятото е идеалното време те да бъдат лесно почистени. В зависимост от материала, от който са направени, можете просто да ги изперете (ако са от найлон например) дори в пералнята на някои от щадящите режими, без обаче да ги извивате и изстисквате. Накрая, след обилно и многократно изплакване, ги увийте в хавлиена кърпа, която да попие водата, и едва след това сушете на сянка най-добре в хоризонтално положение върху няколко успоредно провесени въжета или на масата.

Някои от връхните детски дрехи специални грижи. Обикновено върху етикета трябва да е посочен начина за почистването им. Ако символите ви показват, че прането е разрешено, това е най-добрият начин на радикално почистване. Първо трябва да отпорите подплатата на ръкавите и подгъва – обикновено тя леко се свива и може да обезформи лицето на дрехата. Провесете якето на закачалка над леген със сапунен разтвор или над ваната и с гъба започнете измиването му. По същия начин изплакнете и изсушете.
Ако материята е гумирана, действате по същия начин, но в сапунения разтвор добавяте малко нишадър (1 супена лъжица на 10 литра вода). Втвърдената гумирана материя омеква, ако я накиснете за 2-3 часа във вода с повечко нишадър (4 супени лъжици на 10 литра вода), после хубаво изплакнете и изсушете. Помнете, че гумираните тъкани не понасят нафталина – от него те загрубяват, набръчкват се и губят блясък.

Кожусите също можете да почистите сами. Изтъркайте ги с парцалче, натопено в сапунен разтвор с добавка на малко нишадър. Сменяйте често замърсеното парцалче с чисто. Следващата крачка е повторение на процедурата, но парцалчето се топи в специално приготвена смес (по 20 г глицерин и нишадърен спирт, 5 г боракс на 0,5 литра вода). Изчистеният и изсушен кожух се намачква хубаво с ръце, за да възвърне мекотата на кожата.

Детски дрехи от велур и лицева кожа се замърсяват лесно особено по яката, ръкавите, предницата, затова трябва периодично да се почистват и подновяват. Лицевата кожа можете смело да измиете с парцалче, напоено със сапунен разтвор, в който сте добавили малко нишадър.  Накрая обезателно изтрийте дрехата с парцалче, напоено с рициново масло (може да се замести с течен парафин или глицерин). Ако лицевата кожа е много мека и тънка, изтрийте я със смес, приготвена от равни части на прясно мляко и терпентин, след което я намажете с безцветен крем и я полирайте до блясък с мека четка. За да блести лицевата кожа, може да се намаже с разбит белтък.
Новото велурено яке се нуждае от добро почистване от праха, образуван при обработката на кожата. За целта използвайте прахосмукачка. Лъсналите места по велура се почистват с груба тъкан, гумена гъба или с най-фината шкурка. Мазните петна се изчистват като се посипят с талк и добре се изчеткат. Измачканият велур се глади от опаката страна през суха копринена материя и при най-ниска температура. Ако велурът се е втвърдил, т.е. дрехата е вече твърде стара, накиснете я за 6-8 часа в студен сапунен разтвор, а след това хубаво я изплакнете в хладка вода с добавка на нишадърен спирт. Запомнете, че велурът не се чисти с бензин или други разтворители, но на пазара има готови препарати за поддържането му.
Накрая няколко думи за кожените и лачените колани. Те се чистят по гореописаните начини, но важното е да не се сгъват, а да се навиват или провесват за катарамите.

Детските дрехи от кадифе събират много прах. За да ги почистите, използвайте сешоар, чийто отвор сте покрили с тънка хавлиена кърпа. Можете да изчеткате дрехата с влажна, но много добре изстискана гъба. Проблемът при дрехите от тази материя е, че власинките на кадифето се смачкват. За да елиминирате този дефект, провесете дрехата над гореща вана – власинките ще набъбнат с влага и ще се изправят оставяйки в това положение и след като изсъхнат.
Петна върху кадифе се чистят с топла вода с добавка на нишадърен спирт (1 супена лъжица на водна чаша). В гардероба дрехите от кадифе трябва да висят свободно, без да се допират, за да не се смачкват.

Оставете коментар!