Какви сигнали и послания носят детските дрехи ?

drehi_signaliДетските дрехи могат да оправят настроението, да подчертаят индивидуалността или да доставят радост и промяна – впрочем те излъчват точни сигнали и послания за всичко това и дори нещо много повече.

Детска униформа: Колкото и да се съпротивляваме и да отричаме, ние изпитваме силна потребност от приспособяване. „Униформи“ са трикотажните фланелки, блейзерите, джинсите или платнените гуменки, маратонките от точно определена модна фирма – те сигнализират принадлежността ни към определена група, като че ли означават: Аз съм един от вас, аз познавам и изпълнявам правилата. Ето защо много училища ползват подобни униформи и по този начин се избягват пререкания и противоречия между учениците за по-хубави и по-скъпи дрехи.

Символ на статуса(отнася се за родителите): Скъпият костюм по модел на модна къща, копринената блуза, точно подходящите към тях аксесоари подчертават особената външност като „калъф“ или опаковка, друга група от деца, която съответно излъчва своите сигнали: Аз не само притежавам по-особен вкус – аз мога да си го позволя!

Вниманието: Джинси с дупки, размъкнати ризи, къси панталонки, повече подходящи за плаж, носени на училище или на кино, носят своето послание-провокация: Все едно ми е какво си мислите, просто си свиркам и никак не ме интересува вашия „ред“ за обличане! Такива „протестиращи дрехи“ са много рядко индивидуална изява, те са продължение на групата от деца, която предпочита облеклото униформа и въздействието на шока – да бъдат различни и други.

Разграничаване: Кой би желал да изглежда съвсем точно като другите? Когато обуваме дантелени чорапи към плисирана пола или елегантни обувки към спортни панталони, вместо палто избираме „пончо“ във фолклорен стил или пък топлия шал на баба ни, с това казваме: Аз съм оригинал, който не може да бъде сбъркан! Интуитивно оставаме все пак вътре в модните рамки на нашата група, не искаме да изглеждаме комично, а да се изтъкнем малко повече сред другите.

Атракцията: Както обикновено, ние се обличаме, разхубавяваме, спазваме собствен стил или обратното – почти се скриваме и не желаем да ни забелязват. Но всяко облекло, каквото и да е то, излъчва положителни сигнали, все едно дали този, който го носи, е на 3 или на 16 години, дали търси приятели или само желае да провери дали е готин и як в очите на другите. И дали прави това нарочно, с някаква цел или е напълно естествено. Ясно е едно, който се облича, като обмисля всичко добре, желае да прави впечатление на другите. Сигналите обаче не се изпращат само навън, към околните. Тъканта, материалът, всичко, което носим през живота си върху тялото си, има директно въздействие върху него и върху психиката ни.

Доброто самочувствие: Гладката коприна, топличкият вълнен плат, гъвкавата вискоза усещаме като докосване, освен това създават за тялото определен климат. Като постоянен спътник при момичета е роклята, която следва техните движения, обтича фигурата и е много удобна.  Панталоните им помагат за по-лесна игра, а чорапите пък „гримират“ краката. Това е идеалният случай. За съжаление много деца пренебрегват собствената си чувствителност. За да изглеждат възможно по-интересни, модни, яки, те се тормозят с не много подходящи и често тънки за сезона дрехи, с не много удобни обувки, невинаги удобни дължини на роклята и полата, които са на мода, обаче не им приличат.

Неподходящата дреха е като „клетка“,  която не си е на мястото. Родител, който познава „сигналите“ на детето си и наравно с това потребностите му, успява да го облича подходящо и правилно. Правилно означава още да не се поставя в строгите рамки на един точно определен стил. Всяко дете е индивидуалност, която не може да бъде друга, тя е единствена, при това притежава много различни и дори противоположни изяви на своята индивидуалност. Ако предпочита строго спортния стил, може въпреки това да избира и друг вид облекла, които ще развеселят или променят детето му. Не бива да казва никога на рожбата си: „Такова нещо не е подходящо за теб, няма да си ти.“ Е и какво от това? Тъкмо тогава децата ще опознаят детето му отново и в по-добра светлина, нали?

Оставете коментар!